martes, 7 de abril de 2009

LA SERENITAT I EL DOMINI DE LA POR

Segons Epicur, filòsof nascut a Samos l'any 341 a.C. aquests dos requisits de serenitat i domini de la por, són indispensables per assolir un estat d'ataràxia, de tranquilitat d'ànim, d'absència de torbació. A l'obra " Carta a Meneceu", ja ens parla molt clarament de quines són les causes de la infelicitat humana: la por als deus, al destí, al dolor i a la mort, i aconsella que no hem deixar que ens angoixin.
Defineix l'home savi, com aquell que que prefereix els plaers intel·lectuals als sensuals, els quals considera que tendeixen a pertorbar la pau d'esperit.

En biologia, es va anticipar a la doctrina moderna de la selecció natural. Va afirmar que només les classes d'organismes capaces de adaptar-se, superar-se a si mateixos, i reproduïr-se, han sobreviscut.
Considera que les sensacions que els nostre sentits capten són fiables, l'error neix quan la sensació s'interpreta de manera impròpia.
La mort segons ell, no té sentit ni per als vius ni per als morts, perquè "quan som, la mort no és, i quan som morts, no som".
El seu concepte de felicitat passa per tenir un sentit acurat de la justícia, l'honestedat i la prudència, que fa que existeixi un equilibri entre plaer i patiment. Només a través del domini d'un mateix, la moderació i la indiferència, es pot aconseguir el tipus de tranquilitat que constitueix la felicitat veritable.

Totes aquestes idees eren comentades sovint passejant per un jardi on els amics i seguidors d'Epicur es reunien, en conversa amable, lluny del soroll de la ciutat, sense discussions ni lluiment especial de dots d'oratòria ni retòriques, senzillament i amb frugalitat en tots els aspectes de la vida, vàren establir els principis del que encara avui, es considrera una de les escoles de filosofia i ètica més influents de tots els temps.

2 comentarios:

  1. Gran sorpresa es descubrir un jardín honrado por Epicuro, "el filósofo de la amistad y de los placeres sencillos", como yo le defino. Muy lejos de ese Epicuro, profeta del hedonismo insustancial, imagen con la que tantos han intentado desprestigiarle.

    No me suelo encontrar con muchas personas que compartan este gusto mío por el pensamiento de Epicuro. A decir verdad, cuando lo menciono, lo normal es que oiga un "¿Epi..qué?". El nombre tampoco ayuda mucho, que dirían los expertos en marketing.

    En cualquier caso es un placer visitar este jardín, como lo fue, en su día, visitar el de Epicuro. Sigue siendo una fuente de inspiración en mi vida, aunque debo de reconocer que mi natural inquieto me lleva a territorios que el maestro consideraría peligrosos (que no insanos...).

    Gracias por tu visita y por tus palabras. Invitada estás a compartir la palabra, el pensamiento y el sentimiento, en los blogs donde escribo. También en youtube, donde intento ser profeta de esas otras músicas que no son de masas.

    Gracias nuevamente. Un abrazo y mi ánimo para que sigas escribiendo. Temas y estilo, te sobran.

    ResponderEliminar
  2. Temas y estilo dices? gracias por esta opinión, procuro siempre ser sinmcera conmigo misma, sin más ambición que intentar reflejar mi pensamiento en palabres que se entiendan,
    o al menos que las entienda yo misma claramente.
    A mi, Epicuro me gusta por su talante moderado, parco en todo, austero, pero capaz de disfrutar a fondo gracias a no abusar de nada.
    No sé si sabes que en el Teatro del Liceo de Barcelona , en el salón llamado de los espejos hay una frase escrita en un friso alto que dice:
    "La música es el único placer de los sentidos, del cual no puede el vicio abusar", creo que Epicuro iba un poco por ahí.

    Un saludo afectuoso

    ResponderEliminar